Rólunk

Az Egyesületünkről

A Sporthorgász Egyesület Tarján 1972-ben alakult meg,  13 tornyópusztai és tarjáni alapító taggal.

Az alapító tagok névsora:

 1. Kórodi Béla, Tornyópuszta
 2. Mag Tibor, Tornyópuszta
 3. Boda Sándor, Tornyópuszta
 4. Horváth Imre, Tarján
 5. Gábor József, Tarján
 6. Straubinger Márton, Tarján
 7. Barta Gyula, Tarján
 8. Vas István, Tornyópuszta
 9. Pöttös Ferenc, Tornyópuszta
 10. Rituper István, Tornyópuszta
 11. Klipács Sándor, Tornyópuszta
 12. Kecskés József, Tornyópuszta
 13. Kecskés Ferenc, Tornyópuszta.
Az alapítók közül Pöttös Ferenc és Gábor József jelenleg is aktív tagja az Egyesületünknek. 1972-ben az éves tagdíj 300 forint volt! Az Egyesület első elnöke Boda Sándor volt. A víztárolót eredetileg a Környei Mezőgazdasági Kombinát építette, Mag Tibor javaslatára, ami “papíron” a nagy tó déli partja felett húzódó “Gyümölcsös”  – szilva- és cseresznye fákkal, egressel beültetett terület – öntözését szolgálta volna. Amint kiderült az igazság, hogy az öntözés csak egy alibi és a valós cél horgászat, Mag Tibor pártfegyelmit kapott.
Egyesületünk egészen 1999-ig csak bérlője volt a tarjáni horgásztónak, melyet az Egyesület a privatizáció során, pályázat útján vásárolt meg a Környei Mezőgazdasági Kombináttól ill. annak jogutódjától a Környei Agráripari Rt-től. Ettől az időponttól kezdve az Egyesületünk saját tulajdonú, 20 hektáros vízterülettel rendelkezik.
A tavunk fentről
A tavunk látképe és főbb pontjai

A tavunk bemutatása, kiegészítés a fenti térképhez:

Nagy-tó: 137 horgászházzal, néhány szabad beállóval, 10 hektár vízfelülettel rendelkezik. Táplálja: a Tarjáni-medencében eredő patak, a “Szent László patak jobb-ág”
Kis-tó: nincs beépítve horgászállása, csak partról lehet horgászni, 9 hektár vízfelülettel rendelkezik. Táplálja: a Nagy-Gerecsében fakadó Szent László patak.
1. A “túlfolyó” vagy az árapasztó műtárgy, az árhullámok, áradását szabályozzuk vele. Egyben egy kiváló horgászhely a völgyzáró gát tövében.
2. “A híd”: a két tó közötti védmű, bukógáttal, rajta fút keresztül a Tarján-Bicske kerékpárút, és a híd alatt folyik át a Szent László patak.
3. A zsilip: a völgyzáró gát közepén helyezkedik el. Itt a legmélyebb a tavunk vize, kb. 2,2m.
4. “A sarok”: A sarok egy kiváló horgászhely a Nagy-tavon a völgyzáró gát tövében, a déli parton.
5. “Magas-part”: a déli part gát felőli része, ami meredek, magas partfallal rendelkezik. Kiváló horgászhely, mély vízzel.
6. “Kőház”. Az Egyesületünk vendégháza, 3 fő részére szobával, gázfűtéssel, konyhával és napelemes világítással. A tó téli őrségét ellátó horgászok itt teljesítik 24 órás szolgálatukat és itt rendezzük meg az éves horgászversenyünk eredményhirdetését és díjátadóját.
7. “Jakab-híd”: Kailbach Jakab (1920-2001), egykori tógazdánkról elnevezett acélhíd a Nagy-tó befolyójánál található. A 2014-ben épült, 10m hosszú és 1m széles acélrácsos gyaloghíd a déli és az északi partot köti össze. A hidat 22 db vasoszlop tartja. A híd megépültével egy kb. 2 km hosszú sétával, 30 perc alatt körbejárható a Nagy-tó.

Jakab-híd 2014. márciusában, a déli part felől fotózva

Az Egyesületnek 182 rendes tagja van és az alapszabályunk értelmében Egyesületünknek további maximum 76 pártoló tagja lehet. Ezen felül kb. 50 gyermek horgászunk is van. A közel 300 taggal működő Sporthorgász Egyesület Tarján a község legnagyobb civil szervezete.

Az Egyesület szervei és tisztségviselői, melyet az Egyesület 2015. február 15-i közgyűlése választott meg 5 éves időszakra:

Elnökség:
Fülöp István, elnök
Pető Tibor, titkár
Mészáros János, gazdasági felelős
Schalkhammer Attila, tógazda.

Ellenőrök:
1. Mészáros Bertalan, főellenőr (telefon: 06-30-566-7290)
2. Kailbach Attila, halőr (telefon: 06-30-284-6203)
3. Kiss Károly, halőr (telefon: 06-20-490-9292)
4. Veres János, halőr (telefon: 06-30-238-2195)
5. Kailbach Gergely, halőr (telefon: 06-70-978-9590)
6. Veres Viktor, halőr (telefon: 06-30-634-5883)

Ellenőrző Bizottság:
Halgas Csaba, az ellenőrző bizottság elnöke
Gábor Zoltán, az ellenőrző bizottság tagja
Imeli Attila, az ellenőrző bizottság tagja

Fegyelmi Bizottság:
Dankó Sándor, a fegyelmi bizottság elnöke
Straubinger András, a fegyelmi bizottság tagja
Werli Krisztián, a fegyelmi bizottság tagja

A tó története