Kis-tó bukógát magasítása

Értesítjük a tisztelt tagságot, hogy szeptember első napjaiban sor került a Kis-tó bukógátjának karbantartására.

Mint az a horgászaink körében ismert, az 1996-ban épült bukógátunk az elmúlt években megsüllyedt, előre „bukott” (bár nem ezért lett bukógát a neve……) és a gát elvált a híd betonfalától. A süllyedés és az előrebukás következtében a bukógát eleje kb. 40 cm-el lejjeb került, mint a gát építsékori magassága volt, így már nem volt alkalmas az eredeti funkciójára, hogy magasan (a Nagy-tó vízszintje felett 30-40 cm-el) tartsuk vele a Kis-tó vizét és ezzel nagyobb vizes életteret biztosítsunk halainknak, pl. az ívások idejére elárasztva a nádassal benött parti területeket. A magas vízszint egyúttal jobb horgászati lehetőséget is biztosít a sekély vizű részeken és a felduzzasztott sok millió liter víz (kb. 25-30 ezer köbméter) nagyon jól jön az olyan aszályos időkben, mint amiben jelenleg is szenvedünk.

A bukógátat egy kb. 40 cm magas vasbeton koszorúval emeltük meg és egyúttal pótlásra kerültek a gát hiányzó fenyő deszkái is. A felújítással kb. 30-40 cm-el megemeljük a Kis-tó vizét, már amennyiben végre kiadós csapadék érkezik.

Egyesületünk Elnöksége ezúton köszöni az önkéntes munkát végző horgászaink szolgálatát: Veres János, Straubinger Zsolt, Bederna István tagok munkáját a betonozásban valamint Uttó Csaba tagunk fenyő deszka készítését.

Üdvözlettel:

ELNÖKSÉG

A bukógát bezsaluzva
A kép alján látható, hogy a megsüllyedt bukógát elvált a betonhídtól
A bukógát még nem üzemel így a Kis-tó és a Nagy-tó vízszintje még azonos