Tarjáni horgásztó házirendjének 2023/1-es kiegészítése

Tisztelt Horgásztársak,

a végleges házirend várhatóan ez év folyamán fog elkészülni, addig is kigyűjtöttük az elmúlt évek fontosabb szabályváltozásit, melyeket az alábbiakban közlünk.

Kifogható hal mennyiségek:

Kifogható darabszámok

Horgász kategória

Egészjegy

Féljegy

Gyermek horgász

Vendég horgász

Halfaj

heti

évi

heti

évi

heti

napi

Ponty és Amur

2 db

25 db

1 db

13 db

nem foghat

1 db

Ragadozó hal*

2 db

25 db

1 db

13 db

nem foghat

1 db

Egyéb halfajok

5 kg

nincs

3 kg

nincs

3 kg

3 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

*A ragadozó halak közé a harcsa is beleszámít. További megkötés, hogy az egész jegyes horgász egy héten belül csak két különböző fajú ragadozó halat tarthat meg (pl: 1 süllő+ 1 harcsa, 1 csuka + 1 süllő, 1 harcsa + 1 balin).

Amennyiben a horgász egy halfajból kifogta és megtartotta a maximálisan kifogható mennyiséget, köteles az arra a halfajra történő horgászatot befejezni.

A kifogott halat – engedélybe történő bejegyzése után – kizárólag a horgász maga viheti haza. Szigorúan tilos a halat más személynek átadni elvitel céljából.

A hal hazaszállítása előtt a fogási naplóban az adott sor végén egy ”E” betűvel és a pontos indulási idő bejegyzésével jelezni kell, hogy a horgász az adott sorban szereplő halat hazavitte.

Tilalmi időszakok méretkorlátozások:

 

Tilalmi időszak

Elvihető legkisebb méret

Elvihető legnagyobb méret

 Ponty

nincs

30 cm

5 kg

Amúr

nincs

40 cm

5 kg

Süllő

március 1 – április 31.

30 cm

70 cm

Csuka

február 1 -március 31.

40 cm

70 cm

Harcsa*

május 2 -június 15.

60 cm

Balin

március 1 -április 31.

40 cm

70 cm

 

*A 2023-as évtől változott MOHOSZ harcsa horgászatára vonatkozó szabályozása, az idei évtől szigorúan tilos harcsára horgászni a tilalmi időben, és nem tartható meg a véletlenül fogott 100 cm-nél nagyobb harcsa sem.

 

A gyermekhorgászat szabályai:

  1. A gyermek csak érvényes horgászengedély birtokában horgászhat.
  2. Szigorúan szülői felügyelet mellett tartózkodhat és horgászhat a tóparton.
  3. A gyermek 12 éves életkoráig csak úszós készséggel (orsós bot használata megengedett) horgászhat
  4. 12 év alatti horgásznak fenekezős készséggel és pergető módszerrel horgászni szigorúan tilos. 12 év felett a fenekezős készség használata engedélyezett gyerekjegy birtokában, de ebben az esetben pontymatrac kötelező. Nemes halat viszont ekkor sem vihet el.
  5. A gyermek horgászok csak maximum 3 kg, egyéb halakat vihetnek el!

 

A vendéghorgászat szabályai:

Vendég horgász csak helyi területi jeggyel rendelkező tag társaságában horgászhat. Vendég jeggyel elvihető hal mennyisége: 1 db nemes hal, 1 db ragadozó hal, 3 kg egyéb hal. A horgászat után a napijegyet az Egyesületi háznál levő gyűjtőbe kell bedobni.

Egyéb rendelkezések:

A pontymatrac vagy bölcső használata minden horgász számára kötelező.  A horgászat megkezdése előtt kötelező előkészíteni a merítőhálót, a pontymatracot és az engedélyben megjelölni a horgászat napját.  

A tóparton keletkezett bárminemű szemetet a horgásznak kötelessége hazaszállítani. A tó területén történő szemetelés fegyelmi vétségnek minősül. Minden horgász köteles a stége környezetében lévő partszakaszt és zöldfelület rendben tartására.

Etetőhajó használata csak az éves etetőhajóra szóló jegy megváltása esetén lehetséges.

Minden felnőtt horgász köteles a tó téli őrzésében egy napot részt venni, illetve azt pénzben megváltani.

Az aktuális építési szabályzat megtalálható a honlapon, ennek felelőse Straubinger József (06-30-5557153). Minden nemű építkezés, felújítás, átalakítás előtt tőle kell engedélyt kérni.

Éjszakai horgászat esetén a horgász a horgászhelyét köteles jól láthatóan megvilágítani, mindezt a nélkül, hogy a körülötte lévőket a túl erős fény használatával zavarná.

Abban az esetben, ha a horgász nem tartózkodik kint a tavon, szigorúan tilos a stég, a horgászház és környezetének bárminemű kivilágítása.

A kistónál a déli parton a két nagy fűzfa alatti beálló (későbbiekben 1-es és 2-es beálló) lakókocsival és lakóautóval megközelíthető hosszabb horgászat céljából, egyesületi tagjainknak. Személyautóval a lakókocsi elhelyezése után ki kell állni a parkolóba.

Halőreink folyamatosan ellenőrzik a horgászat rendjének betartását, mindenkit kérünk ennek tiszteletben tartására. Ha bárki bármilyen rendellenességet vagy szabálytalanságot észlel, kérjük jelezze a halőreinknek. Elérhetőségüket és szolgálati rendjüket az alábbiakban közöljük.

Üdvözlettel,

ELNÖKSÉG