Tókótrási munkálatok – fotókkal

Értesítjük a tisztelt tagságot, hogy a 2018. január 28-i Közgyűlés által jóváhagyott fejlesztési terv és költségvetés alapján egyesületünk tókotrási munkálatokat végzett 2018. február 26. és március 3. között.

A mederkotrást a Nagy tó befolyója két partján kezdjük egészen a Jakab-hídig. A nagy-tó befolyónál U-alakban egy új partszakasz létesült az Éberhardt-stégtől a Jakab-hídig illetve onnan a Veres-stégig. A 32 tonnás 16 méter hosszú gémmel rendelkező bagger helyenként 2-3 méteres vízmélységet markolt ki és egy kisebb „lakatlan sziget” is kialakításra került. A munka időnként szakadó hóesésben és -8,5 C-os, igazi téli hidegben folyt. Ez a partszakasz kiváló horgászhelyet jelent majd parti horgászainknak. A partszakasz rendezése, a partél kialakítása és az iszap elhordása a kitermelt több száz köbméter iszap szikkadása után fog megtörténni.

A Jakab-hídon túl folyásirányban felfelé a patak mederben a korábbi  iszap-csapdát mélyítettük, bővítettük, mivel az eltelt 5 évben jelentős iszapmennyiség halmozódott fel a patak ezen részén. A patakmeder kimarkolásának célja, hogy a víz folyása lelassuljon és hordalék, az iszap itt ülepedjen le és ne a tavunkban.

A munka ezek után a kis-tavon folytatódott. A Kis-tó kerékpár út felőli partján összesen 7 horgászállást érintett a felújítás. A munka során mind a hét horgászállásnál kb. 12-14 m sugarú félkörben kimarkoltuk az iszapot és a nádszigeteket, 1,5-2 méter mély vizű , kiváló horgászállásokat kialakítva.  Részint a meglevő állásokat mélyítettünk és tisztítottunk meg részint új horgászállásokat alakítottunk ki egészen a kis-tó befolyójáig. A fagyos időjárást kihasználva a fenti munkákkal párhuzamosan a nádat is levágtuk az érintett partszakaszokon. A munkák költsége 1,2 millió forint volt.

Horgászüdvözlettel:

ELNÖKSÉG

Nagy-tó befolyó. A „lakatlan sziget” kimarkolása, -8,5 C-os fagyban, hóesésben, 2018. február 27-én
Kis-tó, Fűzfa-állás markolása
Iszapcsapda készül a Nagy-tóba folyó patakmederben
A „lakatlan sziget” a Jakab-hídról fotózva – 1.
A „lakatlan sziget” a Jakab-hídról fotózva szürkületben