A compó lett az év hala

 

Lezárult a Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazása, amelyen most is három jelölt versengett az év hala címért. A társaság honlapjára beérkezett 6364 szavazatnak több mint felével (58 %) a compó lett a 2016-os év hala, jócskán megelőzve a második helyen végzett selymes durbincsot (24%) és a harmadik helyezett márnát (18%).

A compó sajátos kinézetű, őshonos halfajunk, a háta többnyire feketés, oldala olajzöld vagy óarany színű. Szájszegletében kétoldalt egy-egy aprócska bajszot visel, úszói lekerekítettek. Vaskos törzsét igen apró, erősen rögzülő pikkelyek fedik. Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a „haldoktor” elnevezés.

Kedvelt élőhelyei a növényekkel gazdagon benőtt sekély tavak és mocsarak. Hajdan gazdag állományai éltek a Kárpát-medencében, ám a pangó vizek eltűnésével megritkult, a Tisza-tó egyes részein viszont gyarapodóban van. A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru. Mint kiváló sporthal, a horgászok körében is igen kedvelt. Mind halgazdaságilag, mind horgászatilag nagy lehetőség rejlik benne, ám ez még kevéssé kihasznált.

A compó lett a 2016-os év hala

Fotó: Bugány János / MTI; Forrás: Index.hu

A tarjáni horgásztóban korábban Kis tóban volt gyakran fogható a compó, a néhány centistől egészen az 50-70 dkg-os méretig is. Az utóbbi időben egyre ritkábban kerül horogra. Egyesületünk 2016-ban tervezi compó telepítését a Kis tóba, ahol az életfeltételek adottak a compó szaporodásához.