Halpusztulás

Értesítjük a tagságot, hogy tavunkon halpusztulás tapasztalható. A jelenségről értesítettük Dr. Hegyi Árpád tószakértőt, aki 2019. április 16-án megvizsgálta a vizünket és ammónia-mérgezést állapított meg. A mérés idején a mérgező szabad ammónia mértéke 0,43mg/l volt.  A szabad ammónia tűrhető határértéke 0,1mg/l lehet, ezen érték felet kezd el pusztulni a hal. A részletes állatorvosi jelentés napokon belül várható. A szakértő javaslatára két Jetski járta 2019. április 18-án a tavunkat, hogy oxigént juttassunk a vizünkbe és megszellőztessük a víztestet, elősegítve ezáltal a magas koncentrációban jelen levő szabad ammónia mielőbbi távozását a vízből. A mérgezés legvalószínűbb oka a tófenéken levő szerves anyag bomlása és az aszályos, csapadékszegény, napos idő. A napsütés károsan hat vizünkre, mivel a napsütés hatására az algaszám tovább nő és ezzel együtt, tovább lúgosodik a víz és az ammónium-ionból magasabb koncentrációjú szabad ammónia keletkezik. Eddig kb. 100 db elpusztult hal tetemét emeltük ki a vízből.

Fontos kérés valamennyi horgászunkhoz, hogy aki haltetemet lát környezetében, az ne legyen közönyös, hanem segítse környezetünk védelmét és emelje ki és ássa el a tetemet!

Az Elnökség 2019. április 17-én ülésén határozott a további állatorvosi kezelésről. Ez az állategészségügyi kezelés sorozat négy alkalomból álló bakteriális vegyület csónakból történő vízbe juttatásával jár. Az első kezelésre április 20-án került sor mindkét tavunkon.

Az április 20-i vízminőség mérés már javulást mutatott, mivel a szabad ammónia április 16. és 20-a között 20%-kal csökkent. A további kezelésekre 2-3 hetes ütemekben kerül sor. Tervezzük továbbá mészpor kijuttatását is vizünkbe.

Felhívjuk a horgászok figyelmét, hogy – a híresztelésekkel ellentétben – sem maga az ammónia-mérgezés sem az azt követő bakteriális kezelés nem jelent egészségügyi kockázatot, minőség romlást a hal húsára nézve, így az továbbra is fogyasztható.

Horgászüdvözlettel:

ELNÖKSÉG